En himmel. En port. Ett hopp.

 

m du försöker kommunicera och är trött på att bli missförstådd är Babel någonting för dig. Om du föredrar att få dig serverad de sköna konsterna med hummus, kryddor och chokladlikör kommer Babel som en räddande ängel. Resten är upp till dig. Och om du har blivit frustrerad och irriterad av att försöka hitta en webbplats där du kan känna dig lugn och trygg i stället för ängslig och orolig, ja, då är du mer än välkommen till Babel.

 

n sak vill vi gärna göra klart redan från början: Om du är solipsist och har råkat hitta hit av misstag vill vi be dig berätta om oss för alla i din närhet, men gå sedan tillbaka till dina vapen med din lystnad och din brist på barmhärtighet. Låt någon annan få plats ombord på denna Nådens farkost.

 

rågan om huruvida det någonsin har funnits ett urspråk som alla andra språk härstammar från har fascinerat människan i tusentals år. Därför har vi byggt en flerspråkig, flerkulturell onlinebok med konst och tankar. Här hittar du artiklar, humor och texter på olika språk och från olika länder och discipliner, som tillsammans utgör en interaktiv bok för alla passionerade själar.

 

törre delen av dagens informationsmängd lever sitt liv på en terminal i ett fönsterlöst rum. Den klickas på av hopplöst suckande, socialt efterblivna människor som planlöst surfar från sport till spel till porr. Varför inte i stället söka upp äventyrslystna nomader via Babel och fråga dem hur du tar dig från Österrike till Jordanien, plaskar i kanalerna i Amsterdam eller plöjer dig fram genom de törniga buskagen i Afrika eller Adelaide?

 

å ensamt och tråkigt det måste vara att närma sig Internet som om det vore något slags abstrakt, anonym specialupplevelse genom ett elektroniskt ingenmansland av krimskrams och glitter, pukor och cymbaler och ett allt översvämmande kaos av information. Vi vill hellre koncentrera oss på kvalitet, djup och längd i innehållet, än att slänga åt dig så mycket som möjligt, så fort som möjligt.

 

ömnbrist och otålighet överlåter vi åt andra webbplatser. Själva koncentrerar vi oss på att njuta av vår cirkadiska rytm, för att inte tala om vår synförmåga, och vårdar oss om ett rum där intelligenta diskussioner och socialt tankeutbyte är viktigare än att behålla den maniske webbsurfarens sönderslitna uppmärksamhet.

 

enom att publicera Babel på nätet fyller vi ett behov som är näst intill lika viktigt som länken till alla boktitlar, som du hittar mitt i listan. Så många webbplatser lägger tyngdvikten på trender och attityder att arkiveringen av det förflutna, liksom plattformarna för framtiden och konsten, mer eller mindre ignoreras och trängs undan från denna mediernas blommande ros.

 

i är inte intresserade av att apatiskt krypa för vår tids ironier och cynism. Vi anser att sextiotalet utgjorde födelsen av en konstnärlig renässans vars like världen inte hade skådat på hundratals år. Vår vision är att använda modern teknik för att föra denna renässans vidare, men vi tänker inte lovprisa högteknologin till förmån för den tolvsträngade gitarren.

 

är vi nu återupplivar denna urgamla dröm kan vi lyfta oss över många av våra fördomar. Men vi nöjer oss inte med att ha modet att ta steget utanför det verkliga livet utan kommer att befinna oss just där, på gallerier, teatrar, konserthus, biografer, klubbar, krogar, cybercaféer och fester, skriva ned vad som händer när lamporna slocknar så att vi kan sätta bollen i rullning, analysera, lägga märke till och viskande berätta om vad vi nu ser som inledningen av ytterligare tvåtusen år.

 

tt älska världen är vårt kodord. Vi gillar att träffa och göra intryck på främlingar, återgälda alla som inspirerar oss, blanda drinkar och bjuda in vänner för att diskutera med John Woo, Peter Greenaway, Patricia Rozema, eller om Arthur Rimbaud, Italo Calvino, Jerry Garcia, Kurt Cobain, opera, erotika och vackra lik i hela världen.

 

örutom att framhäva den muntliga traditionen på våra chat-platser, vår BBS och vår språkcentral, kan vi också erbjuda en uppsjö av webbsidor om allt detta. Bokmärket i din webbläsare för dig direkt in i en cafédiskussion på (än så länge) engelska, franska, tyska och tagalog; med röster från Österrike, Tokyo, Sydkorea, Hawaii, New York, Louisiana, Chicago, Oakland, San Francisco, Burning Man i Nevada, Tacoma, Seattle och andra platser.

 

lla händelser och tilldragelser på jorden är lika intressanta för oss. Det här är en veritabel webbvärld med tusentals länkar över hela planeten, och en mängd olika möjligheter att kommunicera på så många språk vi bara kan hitta. Om vi kan ge världsmedborgaren så mycket som ett par originella tankar, en liten stunds avkoppling från informationsålderns alla källor till oro, känner vi att vi att vi har uppnått vårt mål.

 

ör den här slemmiga, kemiskt förbättrade, bottenlevande tvåskaliga mollusken är din värld. Med andra ord: Leta efter pärlan, för du är en av de utvalda. Alla himlens väsen samverkar för att du ska få en chans att uppleva världen i all dess storslagenhet. Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: Det här är en bra plats. Oavsett hur du går tillväga kommer du med all säkerhet att hitta din pärla.

 

lla ni blödande hjärtan, det är dags att ni säger ifrån. När får det egentligen lov att vara nog? Hur mycket sorger och bedrövelser kan du klara av att bära innan ditt hjärta brister? Det finns saker som måste stoppas, saktas ned eller ställas till rätta. Du kan göra det. Du har dessutom rätt att göra det. Men du kanske inte vill. Du kanske tror att du förstör en annan människas liv om du svarar ja. Du kanske oroar dig för att du, genom att lita till din egen kraft, startar en kedjereaktion, frammanar slutet på något som du inte vill avsluta. Så var varsam och försiktig. Men var stark.

 

om ihåg att med kunskap kommer makt. Med makt kommer ansvar. Med ansvar kommer medkänsla. Med medkänsla kommer förståelse. Med förståelse kommer information. Med information kommer kunskap. För det bästa i livet är gratis. Det är det näst bästa som kostar pengar. Äkta kärlek kan inte köpas för några pengar i världen.

 

m du verkligen vill kan du naturligtvis köpa dig uppmärksamhet, popularitet och till och med ytliga bevis på tillgivenhet. Men den äkta inre lyckan är också den obetalbar. Om du har tillräckligt mycket pengar kan du skapa dig en känsla av betydelse, auktoritet, respekt och engagemang. Smäller det lika högt? Inte om du har fått smak på den äkta varan. Det är inte högsta vinsten på lotteriet som du vill vinna. Det är visdomen att se bortom allt som är "näst bäst".

 

u är den perfekta tidpunkten att börja planera den där resan som du alltid har velat göra. Gå till Internet, biblioteket eller museet och upptäck nya ting, rita kartor och bestäm dig för vilka områden du skulle vilja fördjupa dig i lite mer eller ägna din tid åt.

 

u kanske till och med upptäcker situationer i ett land som du känner att du skulle kunna hjälpa till att förändra. Det är i dag du börjar. Du skapar dina egna startpunkter varje dag och frammanar positiva krafter genom att ta dig tid att hjälpa en åldring eller lära ett barn. Öva dig redan i dag genom att ta en promenad (kanske där trängseln är som värst) för att göra dig av med din överskottsenergi.

 

nvänd ditt förnuft, din smak och din intelligens. Hitta ett uttryckssätt. Hitta en plats där du kan finna vila. Förmedla dina tankar på papper, online, via etern och till redaktören. Ta ett radikalt steg framåt. Tacka alla som stöder dig. Tacka alla som tror på dig. Var uppmärksam på alla som älskar.

 

älkommen till Babel. Helandet har börjat. Resten är upp till dig. Vi tror på det omöjliga. Det vet du. Ta hand om dig, med vänlig hälsning,
Malcolm Lawrence
Ansvarig redaktör
Babel

 

Skicka e-post till oss!

Ditt namn:

Din e-postadress:

Din hemsida:

Varifrån är du? Klicka på ditt område.

Babel: När var du sist på en webbplats som fick hjärtat att slå fortare?

Kommentarer:

 

Babel: Sten på sten...