Добро дошли

   

Небеса, излаз, нада.

 

ко настојите да комуницирате, а доста вам је тога да вас погрешно схватају, онда је Бабел вама намењен. Ако волите да вам уметност буде послужена кашичицама зачина и чоколадног ликера, Бабел ће пружити руку, а остало је на вама. Ако сте уморни од тражења странице на интернету где бисте се осећали пријатно и опуштено, а не узнемирено и отуђено, онда, добро дошли на Бабел.

 

П

олако и једноставно, желимо да будемо јасни на самом почетку: ако сте егоиста и ако сте грешком пронашли ову страницу, молим вас, проследите нас неком близу вас и вратите се свом оружју, похлепи и недостатку милости. Нека неко други дође на вожњу преко Мерсија.

 

П

итање да ли је икада постојао језик из кога су произашли сви остали, фасцинира људе већ хиљадама година, зато смо направили мултијезички журнал   уметности и идеја на интернету. На нашим страницама ћете пронаћи чланке, хумор и посебне репортаже сакупљене на многим језицима, из многих земаља и дисциплина, како би се створио интерактивни часопис дизајниран за ентузијасте.

 

ећина данашњих информација борави у терминалу у соби без прозора, а отварају их друштвено ретардирани, безнадежно уздишући и објективно сурфујући од спортских страница до страница са играма и оних са порнографијом. Зашто, за промену, не пронаћи  одважне номаде путем Бабела и распитати се о начинима да се нађе пут од Аустрије до Јордана, шљапкати каналима Амстердама, или се пробијати кроз трновито жбуње у Африци или Аделаиди?

 

ако самотан и досадан мора да је приступ интернету, као да је то неко анонимно, бестежинско појединачно искуство кроз електронску недођију са дрангулијама и гривнама, пиштаљкама и звончићима и неизмерним приливом информација. Ми бисмо се радије концентрисали на квалитет, дубину и дужину садржаја, уместо да вратоломном брзином избацујемо ка вама огромне количине информација.

 

едостатак сна и нестрпљивост ћемо оставити другим интернет страницма, док ћемо се ми концентрисати на очување својих дневних ритмова, да не помињемо чување вида и стварати арену где су учене дискусије и друштвено општење између идеја важније него покушаји да се одржи испрекидана пажња зависника од Интернета.       

 

бјављивњањем Бабела на интернету, задовољавамо потребу која је само мало мање важна од потребе за извештајима о новим насловима књига. Толико страница на интернету јако наглашава моду и став да архивирање прошлости и платформа за будућност уметности сигурно није запостављена и одгурнута од овог све више растућег медија.

 

ас не интересује да апатично следимо циничну наприлагођеност овог доба. Признајемо да су шездесете биле почетак уметничког препорода каквог свет није видео стотинама година. Наша визија је да употребимо данашњу технологију да даље проширимо ову ренесансу, али не планирамо да се клањамо високој технологији више него гитари са дванаест жица.

 

П

остављање овог испуњења дневног сна може нас уздићи изнад многих предрасуда, али се не задовољавамо тиме што имамо храбрости да будемо изван стварног света, зато ћемо бити у њему у галеријама, позориштима, операма, биоскопима, клубовима, тавернама, интернет кафеима и на кућним журкама, записујући шта се дешавало на затварању, тако да можемо да почнемо да анализирамо, бележимо и шапућемо о ономе што сада видимо као почетак периода од нових две хиљаде година.

 

П

окретање света је наша друга природа. Уживамо у упознавању и импресионирању странаца и у пружању могућности онима који нас за узврат инспиришу, мешајући коктеле и позивајући пријатеље на ћаскање са Џономуом, Питером Гринвејем, Патришом Розема; или о Артуру Римбоу, Италу Калвину, Џерију Гарсији, Курту Кобејну, о опери, еротици, и истакнутим хоровима и трупама.

 

сим нагласка на усменој традицији у нашим собама за дискусију, на огласној табли и језичком центру, нудимо и мноштво приступачних мрежних страница са вредним садржајима, кафе дискусију на "букмарку" уграђеном на вашем претраживачу, где год да се налазите, на баскијском, бразилском португалском бугарском, чешком, данском, холандском, енглеском, финском француском, немачком, глосију, грчком, мађарском, италијанском, луксембуршком, норвешком, пољском, португалском, румунском, руском, српском, словеначком, шпанском, швајцарско француском, швајцарско немачком, тагалогу, турском, украјинском...

 

Д

 
анска, Ел Салвадор, Енглеска, Француска, Немачка, Хаваји, Израел, Италија, Пољска, Португалија, Румунија, Русија, Словенија, Шпанија, Швајцарска, Холандија, Турска, Украјина, САД, Венецуела, Југославија, Аргентина, Аустралија, Аустрија, Бразил, Бугарска, Канада, Чиле...

 

Ч

икаго, Делфт, Гилрој, Холистер, Херст, Каилуа Ќона, Лидс, Ливерпул, Љубљана, Луизијана, Мадрид, Манчестер, Мелбурн, Модена, Монпеље, Москва, Маунт Вејверли, Напуљ, Њујорк, Окланд, Олате, Опорто, Отава, Понтеведра, Портланд, Познањ, Пјатигорск, Квебек сити, Раника, Рим, Розарио, Сан Антонио, Сан Франциско, Сан Салвадор, Сантјаго, Сао Паоло, Сарасота, Сијетл, Јужна Кореја, Суекава, Ст. Винсент де Тироз, Ст-Брижит-де-Лавал

 

акома, плажа Бернинг Мен у Невади, Далас, Токио, Торонто, Тусон, Унтерсигента, Вандерхуф, Варна, Сао Винхедо, Виториа-Гастајц, Ватерло, Вудсток, Запорожје, Архус, Анкара, Арлингтон, Атина, Буенос Аирес, Каракас, Карлтон, Серније...

 

П

ланетарни послови ће бити наша провинција. Обезбедили смо истински мрежни свет са хиљадама међународних линкова и великим бројем разних начина за комуникације на онолико језика колико можемо да пронађемо. Ако смо у стању да обезбедимо за грађанина света неколико оригиналних мисли и мало бежање из брига информатичке ере, сматраћемо да смо оправдали постављање овог сајта.

 

ер свет је твоја љигава, хемијски нарасла, двострана шкољка, која борави на дну. Другим речима, тражи бисер изнутра, јер си један од срећника са свим стварима на небесима које се ређају да би ти дале прилику да нешто учиниш да свет постане бољи. Даљи превод: Ово је добро. Без обзира како томе приступиш, осуђен си да пронађеш бисер.

 

реме је да закорачиш у свет. Колико је недовољно? Колико туге и греха можеш да издржиш док ти срце не отврдне? Нешто треба зауставити, успорити, или барем исправити. Ти имаш моћ да то урадиш. Такође имаш и право да искористиш ту моћ. Али можда немаш воље. Можда мислиш да ћеш упропастити живот неког другог ако кажеш да. Можда бринеш да ћеш, потврђујући своју снагу покренути ланчану реакцију, која ће окончати нешто што ти не желиш да се заврши. Зато буди суптилан и нежан. Али и даље буди јак.

 

З

 
апамти да уз знање иде моћ. Уз моћ долази одговорност. Са одговорношћу долази саосећање. Уз саосећање долази разумевање. Са разумевањем долази информација. Са информацијом долази знање. Јер најбоље ствари у животу су бесплатне. Друге по вредности су ствари које се плаћају новцем. Права љубав, на пример, не може да се купи ни за какав новац.

 

аравно, ако стварно желиш, можеш да купиш пажњу, популарност или чак гест очигледне привржености. Право унутрашње задовољство је подједнако непроцењиво. Мада за довољно готовине, можеш да добијеш утисак важности, ауторитета, поштовања и припадања. Скоро једнако добро? Не ако си прави. Није лутрија оно што желиш да добијеш. Оно што желиш је мудрост да видиш и даље од ''скоро најбољег''.

 

сенофобија је проузроковала безброј ратова и мржње и злочина. На крају крајева, не ради се о митовима и легендама које нечије племе негује, или о боји нечије коже; ради се о његовом или њеном наслеђу: непознати обичаји и невидљива божанства нису разлог да се негирају друге културе. Они су изазови ка просветљењу (и нечијем разумевању метафора) на које треба обратити пажњу. Ако грађани једне расе прихвате грађане друге расе, лидери ће то схватити и биће вољни да раде са њима, а не против њих. Ратови неће престати док сви ми не схватимо да смо сви једно. Позови свог непријатеља на вечеру.

 

лади у срцу, уједињени и посвећени. Сада је одличан тренутак да саберете своје мисли и усредсредите их на одмор који сте желели да узмете. Можда ћете се наћи на Интернету, или у библиотеци, или у Музеју науке, како откривате, цртате мапе са упутствима, или како одлучујете које области ће бити најбоље за истраживање или за дугорочно бављење.

 

ожда ћете чак у некој земљи открити ситуације за које мислите да можете да помогнете да се промене. Данас ћете нешто урадити. Сами стварате своју данашњицу и можете да нешто учините тиме што ћете одвојити време да помогнете старијој особи, или да подучавате неко дете. Ходајте данас (можда у неком базару), да бисте ослободили вишак енергије.

 

И

 
звуците ту књигу коју сте намеравали да прочитате и искључите телевизор, или седите на трем и читајте. Мало маште при замишљању да сте на месту главног јунака или заводника може да буде забавно. Већ ћете се брзо вратити на планету Земљу јер вам посао чучи за вратом. Можете и да га обавите, а онда ћете имати времена да поново зароните у мистерију читања пред спавање.

 

потребите дух, укус и разум. Потражите начине да се изразите. Пронађите одступницу. Ставите своје мишљење на папир, на Интернет, на радио таласе или у писмо уреднику. Посегните и дотакните некога. Узвратите све оне телефонске позиве које одлажете. Напишите писма или пошаљите честитке за рођендан пријатељима и рођацима. Направите радикални корак напред. Захвалите онима који вас подржавају. Захвалите онима који верују у вас. Поклоните пажњу онима који вас воле.

 

Д

обро дошли на Бабел. Исцељење је почело. Остало је на вама. Ми верујемо у немогуће. Ви знате да је тако.
Брините једни о другима,
Воли вас

Малколм Лоренс
Главни уредник

 

Пишите нам!

Име:
E-mail адреса
:
Интернет страница:

Одакле сте? Кликните на вашу област.

Babel: When was the last time a website made your heart race?

Коментари:

Превод/Translated by:
Olga Angelovska

 

Babel: Stone by stone...