A mennyország. A kapubejárat. A remény.

 

mennyiben kommunikálni próbálsz és belefásultál, hogy állandóan félreértenek, akkor nálunk jó helyen vagy. Ha a művészeteket mártással, fűszerrel és csokilikőrrel szereted, Bábel tárt karokkal vár, s a többi már csak rajtad múlik. És ha eddig csalódottan és kimerülten hiába kutattál egy olyan honlap után, ahol nyugtalanság és elidegenedés helyett kikapcsolódás és kényelem vár, akkor isten hozott nálunk.

 

zelíden és egyszerűen már az elején szeretnénk hangsúlyozni: ha szolipszista vagy és csupán tévedésből bukkantál honlapunkra, légy szíves add tovább hírünket másoknak, s térj vissza kedvenc játékszereidhez: a kapzsisághoz és a könyörtelenséghez. Engedd, hogy valaki más élvezze az utat.

 

ár évezredek óta foglalkoztatja az embereket az a kérdés, hogy létezett-e valaha egy olyan nyelv, melytől az összes többi származik, így hát felépítettük ezt a soknyelvű, multikulturális, művészetekkel és ideákkal foglalkozó, online folyóiratot. Oldalainkon sok más nyelvből, országból és tudományágból összeválogatott cikket, humort és különlegességet találsz, melyeket interaktív folyóirat formájában melegen ajánlunk a szenvedélyesek figyelmébe.

 

orunk információjának jelentős hányada ablak nélküli helyiségekben tölti ideje nagy részét, arra várva, hogy a reménytelenül sóhajtozó és a sport-, játék-, és pornóoldalak között objektíven böngészgető társadalmi fogyatékosok rájuk kattintsanak. Ne keressünk inkább kalandos nomádokat, akiktől megkérdezhetjük hogyan jutunk Ausztriából Jordániába, vagy esetleg pancsikoljunk Amszterdam csatornáiban, vagy küzdjük át magunkat Afrika és Adelaide tüskés bozótosain?

 

ily magányos és unalmas az, ahogy az Internetet, mint valami behatárolhatatlan, névtelen, egyedülálló élményt megközelítjük egy elektronikus semmiségen, bizsukkal és karkötőkkel, síppal, dobbal, és az információk megsemmisítő rohamán keresztül. Elsősorban a minőségre, a tartalom mélységére és hosszúságára szeretnénk összpontosítani, ahelyett, hogy nyaktörő sebességgel iszonyatos mennyiségű információt zúdítsunk rád.

 

kialvatlanságot és türelmetlenséget tartsd meg más weblapoknak; mi igyekszünk megőrizni napi ritmusunkat, a látásunról nem is beszélve.  Arénánkban elsősorban művelt vitáknak és az ötletek társadalmi interakciójának adunk helyet, és nem a világháló rabjának töredékes figyemét próbáljuk fenntarttani.

 

ábel online publikálásával, olyan szükségletnek próbálunk megfelelni, mely alig kevésbé fontos, mint a közepmezőnybeli könyvek címeinek elérhetősége. Sok honlap túlságosan nagy hangsúlyt helyez a divatra és az attitűdre, így a múlt megőrzése és a  művészetek jövőjének helyzete csaknem elhanyagolódott, és a médiának e virágzó közegéből kitaszíttatott.

 

em kenyerünk a korszak általános cinikus kórja előtti fásult megalázkodás. Elismerjük, hogy a hatvanas években vette kezdetét az a művészeti reneszánsz, melyhez hasonlót a világ már évszázadok óta nem tapasztalt. Az az elképzelésünk, hogy napjaink technológiájának felhasználásával továbbvisszük ezt a kezdeményezést, viszont nincs szándékunkban a csúcstechnológiát a tizenkéthúros gitártnál jobban szolgálni.

 

z ősi álom beteljesülése nagyon sok előítéletünket feloldhatja; mi nem elégszünk meg azzal, hogy a valós világ határain túlra merészkedjünk, hanem ott leszünk a galériákban, színházakban, operaházakban, mozikban, klubokban, kocsmákban, internet kávézókban és házibulikon. Lejegyzeteljük mindazt, ami záráskor történt, hogy elindíthassuk, elemezhessük, észrevételezhessük és suttoghassuk amit már kezdünk tisztán látni, vagyis azt, hogy az eddigiektől eltérő, teljesen új kétezer év elé nézünk.

 

világ szeretete számunkra természetes. Szívesen találkozunk idegenekkel és teszünk rájuk jó benyomást. Azoknak akik inspirálnak bennünket cserébe lehetőséget adunk; koktélokat kotyvasztunk és vitapartira hívjuk barátainkat, ahol olyan emberek lesznek jelen, mint John Woo, Peter Greenaway vagy Patricia Rozema; beszélünk Arthur Rimbaudról, Italo Corvinoról, Jerry Garciáról, Kurt Cobainről, vagy operáról, erotikáról és persze exquisite corpse mindenhol.

 

mellett, hogy csevegő szobáink, hirdetőtáblánk és nyelvi központunk segítségével a szájhagyományt igyekszünk hangsúlyozni, széles tartalommal rendelkező, lapozható weblapok áradatát kínáljuk. Sőt van itt kávézói kerekasztal beszélgetés is, amit könyjelzőid közé dughatsz és bárhol hozzáférhetsz akár baszkul, brazilul portugálul, bolgárul, csehül, dánul, hollandul, angolul, finnül, franciául, németül, glosa nyelven, görögül, magyarul, olaszul, luxemburgiul, norvégül, lengyelül, portugálul, románul, oroszul, szerbül, szlovénül, spanyolul, svájci franciául, svájci németül, tagalógul, törökül, ukránul.

 

ánia, El Salvador, Anglia, Franciaország, Németország, Hawaii, Izrael, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Szlovénia, Spanyolország, Svájc, Hollandia, Törökország, Ukrajna, USA, Venezuela, Jugoszlávia, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Brazília, Bulgária, Kanada, Chile…

 

hicago, Delft, Gilroy, Hollister, Horst, Kailua-Kona, Leeds, Liverpool, Ljubljana, Louisiana, Madrid, Manchester, Melbourne, Modena, Montpellier, Moszkva, Mt. Waverley, Nápoly, New York, Oakland, Olathe, Oporto, Ottawa, Pontevedra, Portland, Poznan, Pjatigorszk, Quebec, Ranica, Róma, Rosario, San Antonio, San Francisco, San Salvador, Santiago, Sao Paulo, Sarasota, Seattle, Dél Korea, Suceava, St. Vincent de Tyrosse, Ste-Brigitte-de-Laval...

 

acoma, Nevadai Burning Man plázs, The Dalles, Tokio, Toronto, Tucson, Untersiggentha, Vanderhoof, Várna, Sao Vinhedo, Vitoria-Gasteiz, Waterloo, Woodstock, Zaporozsje, Aarhus, Ankara, Arlington, Athén, Austin, Berlin, Beaumaris, Belgrád, Berkeley, Boston, Bozen, Bukarest, Buenos Aires, Caracas, Carlton, Cernier...

 

olygónk mindennapos ügye a mi hatáskörünkbe fog tartozni. Egy honlap valóságos világát nyújtjuk ezer és ezer nemzetközi hálószemmel, és még valami, a legtöbb létező nyelven való kommunikáció számtalan módjára is lehetőség nyílik. Amennyiben a világpolgárnak néhány eredeti ötlettel szolgálhatunk, s figyelmét egy picit elterelhetjük a szakadatlan információs éra aggodalmairól, akkor érezni fogjuk, hogy fáradozásunk nem volt hiába.

 

ert a világ a te nyálkás, vegyileg manipulált, aljzatlakó, kétszelepes puhatestűd. Vagyis más szóval, keresd a gyöngyöt benne, mert azon mázlisok egyike vagy, akiknek az ég világon minden a kezére játszik abban, hogy a világ egy jobb hely legyen. Magyarán: ez remek dolog. Függetlenül attól, hogyan állsz hozzá, meg fogod találni a gyöngyöt.

 

zeretteim, itt az ideje, hogy a lábra álljatok. Még mindig nem volt elég? Mennyi fájdalmat és bűnt bír még el a szívetek? Itt valaminek véget kell vetni, lelassítani, vagy legalábbis tiszta vizet önteni a pohárba. Minden hatalmad megvan, hogy ezt megtedd. Jogod is van hozzá, hogy e hatalommal élj. De lehet, hogy nincs meg benned a hajlandóság. Talán attól félsz, hogy tönkreteszed valakinek az életét, ha igent mondasz. Talán aggódsz, hogy hatalmad kimutatásával láncreakciót idítasz el, s ezzel olyasminek teszel pontot a végére, aminek nem akarnál véget vetni. Légy hát finom és gyengéd, de maradj továbbra is erős.

 

e feledd, hogy a tudással hatalom jár. A hatalommal felelősség. A felelősséggel együttérzés. A együttérzéssel megértés. A megértéssel ismeret. Az ismerettel pedig tudás. Az életben a legjobb dolgokat ingyen adják. Csak a másodrendű dologok kerülnek pénzbe. Igaz szeretetet például a világ összes pénzéért sem lehet vásárolni.

 

ermészetesen, ha nagyon akarod, vásárolhatsz figyelmességet, népszerűséget vagy akár egy látszólag szeretetteljes gesztust is. Az igazi belső elégedettség ugyancsak megfizethetetlen. Ha elegendő pénzed van vehetsz befolyást, tekintélyt, megbecsülést és beavatottságot. Majdnem olyan jó? Csak akkor nem, ha már egyszer megkóstoltad az igazit. Ez nem a lottó, amit ma annyira szeretnél megnyerni. Ez itt bölcsesség, ami túltesz bármilyen „másodosztályú” dolgon.

 

z idegengyűlölet számtalan háború és gyűlöletből fakadó bűntett okozója. Végtére is, ez nem valamelyik törzs dédelgetett mítoszairól és legendáiról, vagy a bőrszínről szól, hanem az örökségről: ismeretlen szokások és láthatatlan istenségek nem szolgálhatnak indokul mások kultúrájának megtagadásához. Ezek a felvilágosodás kihívásai (és a metaforák megértése is), melyekkel muszáj szembenéznünk. Ha egy faj polgárai elfogadják egy másik faj polgárait, akkor erre a vezetők is rá fognak ébredni és hajlandóak lesznek velük együtt működni, nem pedig ellenük menni. A háborúk mindaddig nem szűnnek meg, míg rá nem ébredünk, hogy valamennyien egyek vagyunk. Hívd meg hát az ellenséged vacsorára.

 

eunes au coeur, unissent et succčdents. Ez a legmegfelelőbb pillanat, hogy gondolataidat arra a vakációra összpontosítsd, melyet már régóta tervezel. Lehet, hogy az Interneten, a könyvtárban vagy a természettudományi múzeumban találod magad, ahol felfedezéseket teszel, útitervet készítesz, vagy azt latolgatod, hogy vajon mely területek is lennének kutatásra vagy más hosszútávú érdeklődés céljából legalkalmasabbak.

 

ég az is lehet, hogy olyan állapotokat felfedezel fel más országokban, melyek megváltoztatásában úgy gondolod te is segíteni tudsz. Ma valami egészen más dolgot teszel. Te alakítod napjaidat, és igenis számít, ha időt szakítasz egy idős személy segítésére vagy egy gyermek tanítására. Próbáld ki már ma, tégy egy sétát (a piacra is beugorhatsz), hogy felszabadítsd a benned rejlő többletenergiát.

 

apcsold ki a tévét és veddd elő azt a könyvet, melyet már régóta szándékozol elolvasni, ülj ki a tornácra és olvass. Jól szórakozhatsz, ha egy kis fantáziával a történet főhősének vagy akár a csábítónak képzeled magad. A rád váró munka úgyis hamar ki fog józanítani. Azt akár most el is végezheted, és aztán elalvásig újra lesz időd elmerülni az olvasás rejtélmében.

 

asználd az eszed, ízlésed és intelligenciád. Keress kifejezésmódokat. Keress egy csendes helyet. Vesd papírra véleményed, közöld online, az éter hullámain keresztül vagy küldd el a szerkesztőnek. Nyújtsd ki a kezed és érints meg valakit. Telefonálj azoknak, akiket már régóta nem hívtál vissza. Írj leveleket vagy küldj születésnapi képeslapot barátaidnak, rokonaidnak. Tégy egy radikális lépést előre. Adj hálát azoknak, akik támogatnak. Köszönd meg azoknak, akik hisznek benned. Fordíts különös figyelmet azokra, akik szeretnek.

 

ősten hozott nálunk. A gyógyulás megkezdődött. A többi már csak rajtad múlik. Mi hiszünk a lehetetlenben. Ezt te is jól tudod.
Vigyázzatok egymásra!
Szeretettel!
Malcolm Lawrence
főszerkesztő

 

Írj nekünk!

Neved:

E-mail címed:

Honlapod címe:

Hol laksz? Kattints a régiódra.

Babel: When was the last time a website made your heart race?

Megjegyzések :

 

Babel: Stone by stone...