Turul brichetei ruginite Zippo

1995/1996

Partea a-II-a

de Tab Gilbert

 

A mai trecut o zi. Mă aflu într-un Pho Com cu noul meu prieten. După ce mă alăturasem acestui grup de oameni "mai speciali", eram acceptat într-o anumită măsură peste tot.

Am scăpat în sfârșit de copii la postul de poliție, prefăcându-mă că m-am rătăcit. Ca prin minune s-au făcut nevăzuți. Și vorbind de minuni, îmi pare tare rău că nu am luat cu mine o cărțulie cu trucuri simple. Fac câteva scamatorii, scot ghidul turistic și harta și cu asta am încheiat conversația. Ieri cineva a insistat să folosească o ruletă ca să-mi măsoare bocancii. Am luat-o și i-am arătat cât de înalt sunt, iar femeile au fost încântate.

Am călătorit mult cu barca. Nu aveai de ales, ajungeai la capătul drumului și trebuia sa iei o barcă. Într-un sat, acum câteva zile, am fost “forțat” să-l vizitez pe cel mai în vârstă locuitor, înțeleptul satului. Acesta a scos o sticlă plină cu broaște, șerpi și șopârle murate. Casa și curtea s-au umplut de oameni, când i-am indicat pe hartă punctul minuscul în care ne aflam. Am băut împreună un lichid care avea gust de gin amestecat cu o aromă de baligă de bivol de apă. Apoi a scos delicatesele, un borcan cu tot felul de vietăți necunoscute mie amestecate cu insecte. Mi-a oferit o cană cu un lichid ce semăna a sânge proaspăt. Am luat o gură și de-abia m-am abținut să nu vomit pe hainele lui. În schimbul scurtei călătorii cu barca de bambus înapoi la drumul principal, mi-a cerut un dolar și cincizeci de cenți, așa că i-am dat 5 000 de dongi (cam cincizeci de cenți) și am bătut palma.

Acum, când scriu, la fiecare 30 de secunde apare cineva necunoscut (nu există un loc în care poți fi singur aici) și m-am cam săturat. Este gălăgie tot timpul. Câinii care dorm toată ziua, prind viață noaptea. Aerul este destul de greu de respirat și îmi curge nasul tot timpul.

Războiul lor s-a terminat. Jumătate din populație s-a născut după marele eveniment american. Au mai rămas puține urme care amintesc de acea perioadă, cum ar fi iazurile rotunde (cratere de bombe) și cazematele de lângă poduri. Hanoiul are străzi frumoase străjuite de copaci, dar, cum am mai spus, circulația este teribilă. Se pare că orașul Ho Chi Min se prezintă și mai rău din acest punct de vedere.

Știi precis că nu te afli în Kansas când auzi fâșâitul ușor al pălăriilor de bambus lovindu-se una de cealaltă în piața aglomerată. Femeile cântă pe câmpurile cultivate cu orez. Ghidul meu turistic este inutil, deoarece în fiecare zi se schimbă ceva. Un spaniol mi-a spus că toate hotelurile îți rețin pașaportul pe durata șederii, deci a trebuit să-l predau. Invitația la ceai cu antetul ambasadei finlandeze scrisă de mână mi-a fost de folos, de aceea documentele de identitate pe care le-am completat zilnic au inclus toate Ambasada Finlandei ca sponsor.

O mulțime nouă mă înconjoară, de aceea cred că o să scot harta din nou și o s-o pornesc spre sud.

Dong Ha fosta DMZ (zonă demilitarizată) este situată pe paralela 17. Numele este mai interesant decât locul în sine. De fapt, este un oraș semi-industrial cu 200 000 - 500 000 de locuitori. Este greu să dai o cifră exactă. Aici, am întâlnit un vietnamez mai în vârstă care vorbea ceva engleză. Mi-a spus că niște americani au venit să-l vadă, dar bătrânul vietnamez nu i-a recunoscut și nu a părut deloc impresionat. Majoritatea americanilor care au fost aici în timpul războiului, se întorc ca turiști în grupuri organizate, vizitează câteva puncte turistice, uneori găsesc pe cineva cunoscut și apoi pleacă.

Ka San, o altă zonă demilitarizată, a păstrat o grămadă de roci care a fost folosită ca observator în timpul războiului. Ka San dispare însă rapid. În curând nu vor mai rămâne decât fabricile de cafea, deoarece în această regiune încă se crede că poți face bani buni din vânzarea cafelei.

Hu Way este străvechiul Oraș Imperial care a făcut parte din tactica de diversiune în timpul Ofensivei Tet. De fapt sunt două orașe. Orașul vechi se află pe un mal al râului, iar orașul modern pe celălalt mal. Este unul dintre cele mai frumoase orașe pe care l-am vizitat vreodată. Unit de un pod, orașul arborează drapelul vietnamez, unul dintre cele mai mari drapele pe care le-am văzut. În orașul vechi, în jurul zidului, este un șanț cu apă. Trebuie să plătești o taxă pentru a vizita anumite cartiere ale orașului, iar banii încasați sunt folosiți pentru reconstruirea și restaurarea grădinilor și clădirilor, nu pentru a căptuși buzunarele cuiva.

Sunt multe biblioteci și iazuri.

Am vizitat Drumul lui Ho Chi Min, care este mai mult un simbol decît un drum. Vietnamezii obișnuiau să vină cu bărcile în josul râului ca să aducă provizii și se ascundeau în tunele în timpul zilei. Am vizitat câteva din aceste tunele, mici și al naibii de fierbinți.

Traversând munții spre Da Nang am întâlnit un englez care convinsese pe un turist german să fie supusul său. Neamțul îl slujea pe englez. Era hilar. Relația dintre ei era complet simbiotică, unul din acele lucruri bizare pe care le întâlnești uneori între turiști în călătorii lungi. Ajuns aici, m-am alăturat unui grup de călători pentru a lua un camion care urma să ne transporte peste munți. Ne-am oprit să bem o cafea la trecătoare unde ne-am folosit dibăcia pentru a renegocia prețul acesteia.

În Da Nang, împreună cu un cuplu canadian, am închiriat o mașină chiar de pe stradă ca să ne ducă la Muntele de marmură. Pe drum, ne-am oprit să consultăm ghidul turistic Lonely Planet. Văzându-ne, un grup de fete au început să râdă repetând mereu "256, 256". Și la naiba, chiar la pagina 256 se găsea harta cu Muntele de marmură. Deci, ghidul nu era complet inutil.

Spre deosebire de Orașul Imperial, locul acesta devine treptat o cursă pentru turiști. Poți vedea aici peșteri, grote și statui ale lui Buda. Statuile noi sunt prevăzute cu plăci metalice. Erau o mulțime de nimicuri de vânzare, dar nu am găsit nimic interesant. Două fete localnice s-au ținut după mine încontinuu strigâng "Hagi Tudose, Hagi Tudose”. Le-am răspuns: _ Nu. Voi sunteți Hagi Tudose. Eu sunt american.

Apoi, am vizitat Hoi An, un sat pescăresc situat atât aproape de râu cât și de țărmul oceanului care îmi amintea de insulele Caraibilor. Aș dori să-l vizitez din nou. Este foarte izolat. Aici am întâlnit un vietnamez invalid de pe urma războiului care îi ura pe comuniști.

Am luat un microbuz până la Quinhon într-o proverbială călătorie spre iad. Șoferul era furios că a trebuit să facă călătoria doar pentru un pasager, așa că am zburat pe autostrada 1 care aici are mai mult sau mai puțin o singură bandă. Biciclete, căruțe trase de bivoli de apă, autobuze, camioane, etc., se străduiesc să găsească un culoar de circulație. Am oprit să luăm câțiva vietnamezi și până și aceștia s-au speriat.

Am traversat Central Highlands cu dealurile sale domoale și am ajuns la Da Lot, ultimul meu loc de popas înainte de Ho Chi Min. Aici, în sfârșit, am reușit să încolțesc un vietnamez ca să-i pun o întrebare pe care am evitat-o tot timpul cât am călătorit spre sud. Da Lot este o stațiune montană în care în timpul războiului nu s-a dat nici o luptă conform unui acord al ambelor părți. Bao Bia, ultimul împărat al Vietnamului, încă mai are un palat aici, deși reședința sa permanentî se află în Franța. Gara este construită în stil european. Am găsit o cameră pentru 4 dolari, cu apă caldă, balcon, lenjerie curată și plapumă. Am mâncat o porție mare de supă de conopidă, brocoli și mazăre.

Vietnamezilor le place să le faci fotografii. Impresari îmbrăcați în costume creează animație în mulțime. Mai întâi am văzut un cowboy care s-a descurcat destul de bine. I-a urmat un pinguin care fiind începător n-a avut prea mult succes. Da Lot a prezentat un Moș Crăciun care s-a bucurat de mare succes. Un vietnamez care vorbea engleză tot încerca să mă convingă să-l angajez ca ghid să mă transporte pe scuterul său prin oraș. Am preferat însă să merg pe jos oriunde a dorit el să mă ducă. În sfârșit într-una din zile I-am plătit 2 dolari pentru că era totuși un om de afaceri. I-am spus că nu doresc să ducă cu scuterul nicăieri. Vroiam doar să discut cu cineva. Mi-am închipuit că Da Lot, nefiind implicat în război, oferea cea mai bună oportunitate pentru ca întrebarea mea să găsească un răspuns sau cel puțin să nu fie ignorată. Ne-am oprit într-un loc liniștit, i-am făcut cinste cu o cafea și am stat de vorbă.

În sfârșit l-am întrebat ce s-a întâmplat când au venit comuniștii și au ocupat Vietnamul de Sud. Mi-a răspuns la fel ca toți ceilalți ca și cum toți ar fi fost înțeleși. "E bine că este liniște și pace. Mă bucur că suntem uniți," a spus el. Am reformulat întrebarea și i-am pus-o încă o dată și de multe ori după aceea, și mi-a răspuns în același fel privind în gol. În cele din urmă m-a întrebat ce cred eu că s-a întâmplat. I-am spus ce credeam, dar n-a reacționat în nici un fel. A privit mai departe pierdut spre munți.

A doua zi m-am dus să vizitez orașul Ho Chi Min pe care localnicii îl numesc încă Saigon. Am închiriat o cameră într-o casă particulară, fericit că am scăpat de toți escrocii. Tot ce ține de lumea afacerilor are loc aici. Toate țările își au ambasadele în Hanoi, dar consulatele sunt deschise aici.

De obicei sunt specialist la slalomul printre mașini când traversez strada, dar aici am fost atât de intimidat încât am mers până la a plăti localnici pentru a mă conduce prin oraș. Bulevardele sunt largi și în loc de intersecții au cercuri giratorii ca la englezi. Străzile sunt un torent în continuă mișcare și nu au benzi de circulație.

A trebuit să mă opresc, ca toată lumea de altfel, la cafeneaua Apocalypse Now (Apocalipsul acum) - numele este mult mai interesant decât locul în sine - dar am petrecut mai mult timp la Cafeneaua lui Kim. Am vizitat muzeul Crimelor de război și muzeul care comemorează pe călugărul budist care și-a dat foc pentru a protesta împotriva războiului și luxosul hotel în stil britanic Rex.

Sosise timpul să plec spre Cambodgia, când am descoperit că viza mea de ieșire din Vietnam lista un punct de frontieră greșit, așa că am plecat cu o zi mai devreme ca să văd dacă pot totuși trece granița. La graniță cei 20 de dolari oferiți ca mită au dat greș, apoi cei 50 de dolari pe care i-am strecurat în pașaport mi-au fost înapoiați fără nici un succes făcând întoarcerea mea la Ho Chi Min inevitabilă. Mi-au trebuit o noapte și o zi pline de neliniște și nervi pentru a obține viza necesară. Am rămas la acel mic birou cu un teanc de vize în față singur-singurel ore în șir. Știam că dacă luam una dintre ele trebuia să fie vreo ștampilă sau niște informații care vor fi atrage atenția la graniță. Am auzit de la alții tot felul de povești care descriau coșmarul prin care treci dacă cumva depășești termenul prevăzut de viză. Mi-a fost tare greu să mă abțin să nu apuc una și să nu plec cu ea. Am ajuns la graniță chiar în momentul în care închideau și am fost printre ultimii care au trecut dincolo. Nu erau autobuze, mașini, nici un mijloc de transport. Aproape că nu era nimeni în jur.

Continuare: Cambodgia, inima întunericului