Наша жена у Прагу

 

 

Ангели Примлани

 

Могућ још један егзодус Рома као последица убиства

Вође мањинских заједница указују на значај веће заступљености Рома у редовима чешке полиције

МЕСТО И ДАТУМ: 25. фебруар, 1998, ОПАВА северна Моравска Док је земља у жалости због убиства  још једног Рома (Циганина) од стране скинхедса, чешке власти се суочавају са још једним масовним егзодусом Рома овога пута у Сједињене Државе.

Око 300 људи, укључујући Чехе и Роме, се 21 . фебруара окупило у овом индустријском граду на сахрани Хелене Бихарове, 26-тогодишње Ромкиње и мајке четворо деце, која је наводно претучена у Врхлаби, источна Бохемија, од стране тројице скинхедса шест дана раније и бачена у рeку Лабу (Елбу), где се и удавила.

Вође ромске заједнице кажу да је након напада око 200 породица спремно да емигрира у Сједињене Државе како би избегло расно насиље у Чешкој.

Желим да одем у Америку јер тамо нема расизма, рекао нам је на сахрани породични пријатељ жртве, док је узбуђена маса узвикивала смрт за смрт и Бог ће их убити због тога што су урадили.

Чешка је постала озлоглашена прошле године када је на стотине Рома затражило азил у Канади и Британији након што су телевизијски документарци приказали добар живот Рома у овим земљама. Канадске власти су одговориле тако што су у октобру поново увеле визу за Чехе.

Џоселин Грин, портпарол за штампу америчке амбасаде, казала је да у фебруару још није било интересовања за доделу азила од стране Рома.  Морало би да дође до дугих преговора. Још је прерано да било шта кажемо [о њиховим шансама да добију азил], закључила је Гринова.

Вође ромске заједнице су замолиле Владимира Млинара, министра у Кабинету задуженог за питања мањина, да им помогне око емиграције. Данијел Радомерски, заменик министра за питања мањина, рекао је да влада неће помагати Ромима да емигрирају пошто то није реално решење.

Тројица скинхедса су наводно напала Бихарову око 11 часова увече 15. фебруара у једном граду у источној Бохемији, куда се преселила из Опаве након удаје. Нападачи су је тукли док није изгубила свест а затим је бацили у реку, кажу у полицији.

Елиска Пиларова, 48, новинарка чешког радија, која је пролазила туда, чула је да Бихарова зове у помоћ. Скочила је у реку и покушала да спаси младу жену. Жртва је рекла Пиларовој шта се догодило док су се држале за корење дрвета. Када се корење преломило, јака струја их је повукла у дубину. Ватрогасци, које је на место догађаја довео супруг Пиларове, успели су само њу да спасу. Наставили су да траже Бихарову, и пронашли њено тело два дана касније.

Ондреј Гина, вођа ромске заједнице и члан Националног већа, рекао је да су ромске жене нарочито уплашене након овог напада.

Оне се идентификују са жртвом и знају да се то може догодити било којој од њих, рекао је Гина, називајући напад кукавичким и бруталним. Мушкарци су бесни, али су жене заиста уплашене.

Породица и пријатељи Бихарове желели су да остану анонимни страхујући од нових напада.

Страшно сам уплашена, рекла нам је једна жена, додајући да је недавно било и других расистичких напада у региону, укључујући и бомбашки напад на једну кућу у Крнову средином јануара. Нећу слати децу у школу. Најважније је да су нам деца безбедна.

Полиција је 16. фебруара ухапсила тројицу осумњичених, старе између 23 и 24 године, речено нам је у полицији. Осумњичени, који су наводно признали злочин, оптужени су за убиство на расној основи, саопштио је Милош Криз, главни судски истражитељ у источној Бохемији.

Међутим, полиција тек треба да установи да ли су нападачи припадници неке од група скинхедса. Криз је рекао да је истрага у току.

Пиларова ће примити Медаљу за храброст од председника Вацлава Хавела за јунаштво у покушају да спасе Бихарову. Прва дама Дагмар Хавлова је присуствовала сахрани.

Многи становници Опаве који не припадају ромској мањини су такође узнемирени нападом. Плашим се скинхедса, не Рома, рекла је Данијела Смутнова, наставница која је присуствовала сахрани.

Емил Шћука, директор Ромске грађанске иницијативе (РОИ) похвалио је одговор полиције на напад, али је казао да РОИ верује да би требало да Роми буду заступљенији у полицијским редовима. Не ради се само о истраживању расистичких злочина већ и о њиховом спречавању, рекао је Шћука.

Портпарол за полицију, Ивана Мусова, казала је да у редовима полиције, који броје 39 000, има само 20 Рома, искључујући истражитеље. Међутим, Мусова је рекла да та статистика и не мора бити тачна, пошто се многи Роми изјашњавају као Чеси.

Не знам колико би [полицајаца Рома] било довољно да би полиција била у стању да спречи расистичке нападе, казала је. Али би то значајно олакшало комуникацију са ромском заједницом. Свесни смо да је потребна боља комуникација.

Овај чланак је први пут објављен на The Prague Post у среду, 25. фебруара 1998.

Translated by / Превела : Tatjana Aleksić / Татјана Алексић: taleksic@Eunet.yu