Наша жена у Јерусалиму

Рејчел Бел

 

 

Палестинци гинули током прославе 50-годишњице постојања Израела

 

Осморо Палестинаца је погинуло а на десетине их је рањено ватром коју су отварале израелске снаге безбедности током палестинских протеста поводом Нагбе 50-годишњице од пропасти и оснивања државе Израел.

У градовима на Западној обали и у појасу Газе, у избегличким камповима, на стотине хиљада Палестинаца је демонстрирало и правило изгреде. У почетку нереда палестинска полиција се није мешала, али када је дошло до оштрих сукоба између демонстраната и израелских снага безбедности, и када се појавио страх да би ситуација могла да измакне контроли, палестинска полиција је почела да заводи ред. Најозбиљнији инцидент је избио у области Гуш Катиф, на три места: Мораг, Нецарим и раскрсница Гуш Катиф.

Израелске снаге безбедности су блокирале област и забраниле саобраћај због страха да би животи становника те области могли бити угрожени. Посебан кризни штаб је постављен у окружном већу Газе, и било је покушаја током послеподнева да се омогући превоз пољопривредних производа из стаклених башта у тој области  предвиђених за извоз у Европу.

Нереди су достигли врхунац током раног послеподнева, када је дошло до насилних обрачуна између палестинске омладине и израелских снага безбедности које су покушавале да зауставе гомилу из које су на њих бацани камење и други предмети.

Војска је углавном испаљивала гумене метке и димне бомбе, али су палестинци тврдили да их је на десетине рањено из ватреног оружја, и, као што је поменуто, троје људи је погинуло.

Сви погинули су били у области Гуш Катиф, одакле стижу вести да је тридесеторо људи рањено.

Дописник француске новинске агенције је известио да су израелске снаге безбедности користиле два тенка и једно блиндирано возило против демонстраната, и да је много војника позвано на место догађаја како би појачали присуство израелских снага безбедности.

Било је озбиљних инцидената и у Хеброну, углавном у области Казбе, где је палестинска омладина предметима гађала припаднике ИСБ-а. Најмање десеторо демонстраната је рањено у нередима.

Било је масовних протеста у градовима Западне обале и у избегличким камповима ради обележавања пропасти од установљења јеврејске државе. Током протеста, који су касније прерасли у демонстрације, држани су говори у корист права Палестинаца на повратак. ИСБ су забраниле саобраћај са градовима на Западној области.

У већини демонстрација било је позива на право Палестинаца на повратак кућама у држави Израел, и говорници се нису задовољили позивима на установљење палестинске државе на Западној обали и у Гази.

Један израелски полицајац и фотограф Ројтера су повређени у демонстрацијама поводом Нагбе у источном Јерусалиму.

Ројтеров фотограф је рањен гуменим метком у задњем пределу врата. Израелски полицајац је повређен флашом којом је погођен. Полиција је, уз помоћ граничних снага, користила пендреке и сузавац ради разбијања стотина палестинских демонстраната након што су ови почели да их гађају камењем и флашама у улици Салахадин у источном Јерусалиму.  

Translated by / Превела: Tatjana Aleksić / Татјана Алексић