Ο άνθρωπός μας στη Puebla

James L. Fidelholtz

 

 

Όταν ήμουν νέος, την τελευταία χιλιετία, …

Λοιπόν, τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει τόσα πολλά για τη Χιλιετία που προσωπικά νιώθω ότι είμαι ήδη στη νέα χιλιετία. Έχοντας λάβει επιστημονική κατάρτιση, δεν με απασχολεί αυτή η αίσθηση, αφού η απόκλισή μου είναι μόλις .3%. Από την άλλη μεριά, έχω καταλήξει σε αυτήν την αίσθηση με λογικό τρόπο, όπως θα προσπαθήσω να αποδείξω παρακάτω.

Ανήκοντας στην ελίτ που εδώ και εκαντοτάδες χρόνια γνωρίζει ότι οι αιώνες, οι χιλιετίες και άλλα τέτοια ασήμαντα πράγματα αρχίζουν στην πραγματικότητα τις χρονιές που τελειώνουν σε "01" (αυτό, βέβαια, συμβαίνει από τον Χριστό, που γεννήθηκε το 1 π.Χ. και τα πρώτα γενέθλια ήταν στις 25 Δεκεμβρίου του έτους 1 [τώρα, ξέρω ότι αυτές οι ημερομηνίες είναι μια απάτη και ότι ο Χριστός στην πραγματικότητα γεννήθηκε περίπου 4 χρόνια νωρίτερα, και ποιος ξέρει ακριβώς ποια ημερομηνία, αλλά αυτό που είναι το σημαντικό εδώ είναι η χρονολογία που είναι γενικά αποδεκτή-- ας σημειώσουμε επίσης ότι δεν έχει γίνει γενικά κατανοητό ότι οι αιώνες πριν από το Χριστό αρχίζουν τις χρονιές που τελειώνουν σε "00"]), ήταν φυσικό να νιώθω ανώτερος. Σήμερα, ωστόσο, σχεδόν όλοι έχουν κατανοήσει ότι η πρώτη μέρα της νέας χιλιετίας είναι στην πραγματικότητα η 1η Ιανουαρίου του 2001. Από τη δεκαετία του '90, ωστόσο, οι άνθρωποι φάνηκαν απρόθυμοι να περιμένουν και άρχισαν να πιστεύουν ότι η νέα χιλιετία αρχίζει την πρώτη μέρα του 2000. Τότε είχα υποθέσει ότι αυτό ήταν μόνο η μαθηματική πονηράδα, λόγω άγνοιας, του άσχετου. Αλλά, πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο στο οποίο ήταν ολοκάθαρο ότι ο συγγραφέας κατείχε τα τεχνικά δεδομένα σχετικά με το πώς ξεκινούν οι χιλιετίες, αλλά ακόμη επιχειρηματολογούσε ότι η χιλιετία θα έπρεπε να θεωρείται ότι αρχίζει το 2000.

Αν σκεφτούμε για τον συμβολισμό της έννοιας της χιλιετίας, υποθέτω ότι θα πρέπει να αποδεκτούμε ότι η μετάβαση από το 1999 στο 2000 μοιάζει μεγάλη υπόθεση (θα πρέπει να υπήρξαν πολλές απώλειες στον αυτοκινητόδρομο ανθρώπων που κοιτούσαν το οδόμετρό τους να αλλάζει από "Χ999" σε "Υ000"). Αντιθέτως, η μετάβαση από το "2000" στο "2001", όσο κρίσιμη κι αν είναι από μαθηματικής άποψης, μοιάζει ελάχιστα κοσμοϊστορική στον μη ειδικό.

Έτσι, αποφάσισα να ακολουθήσω το ρεύμα (άλλο ένα χαρακτηριστικό των 90's) και να αποδεχτώ την αρχή της χιλιετίας (παρεμπιπτόντως, η λέξη χιλιετία είναι μια δύσκολη, ορθογραφικά, λέξη στα Αγγλικά, αλλά πρόσεξα ότι η αυξημένη προσοχή σε αυτό το θέμα έχει βελτιώσει , με το πέρασμα του χρόνου, το συλλαβισμό, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ορθογραφία -- ένα τηλεοπτικό κανάλι άρχισε να προαναγγέλλει μια εκπομπή για την "Χιλλιετία", αλλά ύστερα από μερικές μέρες διόρθωσαν το ορθογραφικό λάθος). Ωστόσο, αφού, όπως ανέφερα, θεωρώ τον εαυτό μου μέρος της ελίτ, θέλω φυσικά να βρίσκομαι ένα βήμα μπροστά από τους άλλους. Έτσι, αποφάσισα από σήμερα (τη μέρα του τελευταίου επεισοδίου του Seinfeld) να θεωρώ τον εαυτό μου ότι βρίσκεται στη νέα χιλιετία (ακόμη πιο πεζό, στον επόμενο αιώνα), ούτως ώστε να είμαι πραγματικά πρωτοπόρος, τουλάχιστον από αυτήν την άποψη.

Αυτή η συνεχής ενασχόληση με το τέλος της δεύτερης χιλιετίας (οπωσδήποτε είναι μια αυθαίρετη ημερομηνία, αλλά αυτό δεν αλλάζει το τι συμβολίζει για μας) είναι στην πραγματικότητα αρκετά φυσιολογική και κατανοητή, δεδομένης της ανθρώπινης φύσης. Ας σημειωθεί ότι οι Μάγια είχαν ένα ημερολόγιο αρκετά πιο πολύπλοκο από το δικό μας και πιο ακριβές κατά .02 ημέρες/χρόνο. Για αυτούς, το τέλος ενός μεγάλου κύκλου 1000 περίπου χρόνων ήταν κάτι πραγματικά σημαντικό και περίμεναν κατακλυσμούς, κλπ, κάτι σαν τον δικό μας τρόμο μπροστά στις προφητείες του Νοστράδαμου, κλπ. Αλλά, οι Μάγια δεν περίμεναν το πραγματικό τέλος του κύκλου - αυτή η προσδοκία και ο φόβος βοήθησαν στην πραγματικότητα να επέλθει η κατάρρευση του πολιτισμού τους, κάτι περισσότερο από μια χιλιετία πριν και ΣΧΕΔΟΝ τη στιγμή του τέλους του κύκλου τους (σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους στην κάτω Κεντρική Αμερική, βρέθηκε ότι η διάλυση του πολιτισμού συνέβη σε διάφορες ημερομηνίες, αλλά πάντα προς το τέλος του κύκλου, όπως το υπολόγισαν). Λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυσή μου και παίρνοντας ως ιστορικό δεδικασμένο τους Μάγια, αισθάνομαι ενισχυμένος και δικαιωμένος για την απόφασή μου.

Έτσι, όπως έλεγα, όταν ήμουν νέος την τελευταία χιλιετία, …

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον James L. Fidenholtz

στη διεύθυνση jfidel@siu.buap.mx

Maestri'a en Ciencias del Lenguaje
Instituto de Ciencias Sociales y Humanidades
Beneme'rita Universidad Auto'noma de Puebla, ME'XICO