Ο άνθρωπός μας στη Μόσχα

 

Slava Glazychev

Υπερβολικά ήσυχα

 

Ημερομηνία: 21 Σεπτεμβρίου, 1998 -- Κι έτσι, οι άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν νέους/παλιούς τρόπους επιβίωσης. Είναι ήδη φανερό ότι η Κυβέρνηση άρχισε να τυπώνει νέα χαρτονομίσματα - για να πληρώσει τα παλιά χρέη στους συνταξιούχους, τους δασκάλους, τους γιατρούς, το στρατό … όπως είναι ήδη φανερό ότι το ρούβλι θα απαντήσει και ο ολοένα αυξανόμενος πληθωρισμός θα πέσει επάνω στα λαιμούς μας σαν τσεκούρι.

Οι τιμές θα ανέβουν κατά 50% με 100% στην καλύτερη περίπτωση.

Το χειρότερο από όλα αυτά που είναι ήδη φανερά είναι ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την καταραμένη διαδικασία για να "καθαρίσουν" τα δικά τους χρέη, σκαλίζοντας ως συνήθως τις τσέπες μας. Αυτό το καταλαβαίνουμε αμέσως. Τα εισαγόμενα τσιγάρα (που τα περισσότερα παράγονται εδώ, στην Πετρούπολη) πουλιούνται σε τιμή διπλάσια από την κανονική τους. Τουλάχιστον 2000 δημοσιογράφοι διώχτηκαν πρόσφατα στη Μόσχα - οι εφημερίδες κλείνουν, αφού το χαρτί και η εκτύπωση ακριβαίνουν όλο και περισσότερο, ενώ οι διαφημίσεις μειώνονται και οι χρηματοδότες απομακρύνονται. Ο αριθμός των νταλικών στους δρόμους έχει μειωθεί κατά δέκα φορές. Τα εστιατόρια είναι άδεια.

Ψυχολογικά οι νέοι νιώθουν χειρότερα από όλους - αυτοί που γνώρισαν άλλους καιρούς είναι τουλάχιστον ενήμεροι για όλες τις συνέπειες, κάτι που δεν τους κάνει ευτυχισμένους, και επιπλέον ξέρουν τι σημαίνει να ζεις χωρίς τις μικρές χαρές της καθημερινής ζωής.

Τα ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια είναι τα πρώτα που θα νιώσουν άσχημα - ο αριθμός των ανθρώπων που είναι σε θέση να πληρώσουν για τα παιδιά τους ξεθωριάζει.

Ωστόσο, κανένας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα αντιδράσει - παρόλο που δεν έχει μείνει πολύς καιρός να σκεφτούμε τη μοίρα μας. Η Αμερικανική Πρεσβεία ήταν η πρώτη που αντέδρασε - τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις βίζα από προσωπική πρόσκληση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κλείνουν το δρόμο σε μια αναμενόμενη εισροή των τέως Νεορώσων. Στις 7 Οκτωβρίου η Αριστερά και τα εργατικά σωματεία (αυτά είναι αινιγματικά - κανένας δεν καταλαβαίνει στ' αλήθεια ποιον αντιπροσωπεύουν τελικά) πρόκειται να ξεκινήσουν εκστρατεία για την απόσυρση του Γιέλτσιν - θαρρείς και αυτό θα βοηθούσε κανέναν. Θα απαλλάξουν την κυβέρνηση απ' αυτόν, αυτοί που ανάμεσά τους πολλοί ήθελαν τον Γιέλτσιν στην κορυφή, αλλά οι συνηθισμένοι αρτοσυντήρητοι δεν θα δουν καμιά διαφορά. Τι φοβάμαι περισσότερο: Ανάμεσα στους τραπεζίτες υπάρχουν πολλοί Εβραίοι, οι οποίοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για κάθε αναποδιά (όχι χωρίς αιτία), και ανάμεσα στους καταστηματάρχες υπάρχουν πολλοί Καυκάσιοι, και αυτή η διάκριση μπορεί να αποβεί αληθινή ευκαιρία για τη σκοτεινότερη, προκατειλημμένη εθνικιστική προπαγάνδα από αρκετούς αντάρτες που πέρασαν λιγότερο ή περισσότερο απαρατήρητοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ας ελπίσουμε για το καλύτερο, αλλά ας ετοιμαστούμε για το χειρότερο.

Μέχρι τώρα όλα είναι ήσυχα, ίσως υπερβολικά ήσυχα.