Ο Άνθρωπός μας από την Κίνα

Phil Shen

 

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

 

Όλοι οι Ασιαμερικανοί πιθανώς θυμούνται τις διαλέξεις που τους έχουν κάνει οι γονείς τους για "να δουλεύουν σκληρά", "να μην προκαλούν προβλήματα" και "να είναι υπάκουοι". Παρόλο που αυτές οι συμβουλές είναι εξαιρετικές για το περιβάλλον της οικογένειας και της εργασίας, δεν εφαρμόζονται πάντα σε άλλου είδους καταστάσεις. Δυστυχώς, υπάρχει μια διεστραμμένη παρεξήγηση αυτών που δουλεύουν σκληρά και είναι υπάκουοι, παρεξήγηση που χρησιμοποιεί και η ίδια η κυβέρνησή μας προσπαθώντας να υπονομεύσει τους Ασιάτες.

Είναι ένας μύθος που πολλοί πολιτικοί έφεραν στην επιφάνεια, αναφερόμενοι στους Ασιάτες ως "Πρότυπη Μειονότητα". Υποτίθεται ότι είμαστε το κορυφαίο παράδειγμα μιας άριστης μειονότητας -- σκληρά εργαζόμενοι, ήσυχοι και υπάκουοι. Ο Μύθος της Πρότυπης Μειονότητας ακούγεται σαν φιλοφρόνηση στους Ασιαμερικανούς, αλλά μην κάνετε λάθος, είναι μια εγγενής ρατσιστική άποψη. Υπαινίσσεται ότι οι Ασιάτες πρέπει να δουλεύουν σκληρά, αλλά επίσης να το βουλώνουν και να ακούν πάντα την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, οι Ασιάτες θα πρέπει να είναι καλά αγόρια και κορίτσια και να μην εκφράζονται ποτέ. Όπως ανεπαίσθητα υπονοείται, ο Μύθος της Πρότυπης Μειονότητας μας βάζει στη θέση των πιστών σκυλιών της διοικούσας κυβέρνησης, ακριβώς ό,τι ήταν και ο ντόπιος πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ για τους Βρετανούς άποικους.

Το πρότυπο αυτό χρησιμοποιείται επίσης και ως "παράδειγμα" για τις άλλες φυλές. Οι Ρεπουμπλικάνοι (και κάποιοι μη Ρεπουμπλικάνοι επίσης) έχουν χρησιμοποιήσει αυτόν το Μύθο της Πρότυπης Μειονότητας πάρα πολλές φορές για να υποδείξουν στους Αφρικανούς Αμερικανούς, στους Λατινοαμερικάνους και τους αυτόχθονες Αμερικανούς ότι πρέπει να ακολουθήσουν το Ασιατικό παράδειγμα. Δυστυχώς για τους Ασιάτες αυτό το πρότυπο σύστημα υποδηλώνει ότι οι Αφρικανοί Αμερικανοί, οι Λατινοαμερικάνοι και οι αυτόχθονες Αμερικανοί είναι "κατώτεροι" από εμάς, κάτι που αναμφίβολα δεν είναι καλό για τους Ασιάτες. Δεν πρέπει να απορεί κανείς που πολλές από τις άλλες φυλές δεν πιστεύουν ότι οι Ασιάτες έχουν προβλήματα, γιατί έχουν μάθει να πιστεύουν ότι οι Ασιάτες είναι πάντα "ευνοημένοι" όπως οι λευκοί.

Ο μύθος κάνει να φαίνεται ότι οι Ασιάτες δεν έχουν καθόλου προβλήματα, κάτι που φυσικά είναι μπούρδες. Είναι αλήθεια ότι οι Ασιάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέφεραν λιγότερο σε σχέση με τις άλλες φυλές, αλλά υπάρχουν πάντα πολλές εκθέσεις διωγμών Ασιατών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν καμία από τις οποίες δεν τονίζεται στα ιστορικά βιβλία ή στα τηλεοπτικά προγράμματα.

Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που προκάλεσε ο Μύθος της Πρότυπης Μειονότητας είναι ότι πέτυχε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι περισσότεροι Ασιάτες απλά δεν ενδιαφέρονται, δεν τους πειράζει ή δέχονται ως δεδομένο ότι υπάρχει μια εγγενής ρατσιστική προκατάληψη απέναντί τους. Όταν μίλησα σε φίλους Ασιάτες για αυτόν το μύθο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έδωσαν δεκάρα. "Απλά σε απασχολεί πολύ αυτό το θέμα," είπαν οι περισσότεροι. Κάποιοι από αυτούς το παίρνουν ως φιλοφρόνηση -- "Όσο δουλεύουμε σκληρά και μένουμε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα." Οι περισσότεροι Ασιάτες δεν μπορούν απλά να πιστέψουν ότι μια τέτοια ελεύθερη και διαφορετική χώρα μπορεί να έχει τόσο ανομολόγητα κίνητρα -- "Μην γίνεσαι γελοίος, αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει πλέον." Ίσως να είναι ακόμη πιο θλιβερό το ότι πολλοί Ασιάτες που γνωρίζουν το μύθο αυτό τον ακολουθούν ή ακόμη και συμφωνούν μαζί του!

Πάρτε για παράδειγμα τους γονείς μου, που πιστεύουν φλογερά στην ύπαρξη ανεπαίσθητου ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, δεν με ενθαρρύνουν να δοκιμάσω να κάνω κάτι για την πρότυπη μειονότητα, λόγω φόβου. Αυτό είναι κατανοητό : φόβος. Φόβος του να είσαι στο φως της δημοσιότητας, φόβος να είσαι εύκολος στόχος, φόβος απέναντι στη λευκή πλειονότητα. Ξέρω ότι οι γονείς μου δεν είναι μόνοι σε αυτόν το φόβο. Αμφιβάλλω αν ο φόβος που αναπτύχθηκε σε πολλούς Ασιαμερικανούς είναι αποτέλεσμα του Μύθου της Πρότυπης Μειονότητας, αλλά αυτό που κάνει ο μύθος είναι να εκμεταλλεύεται τους φόβους τους και να δημιουργεί ένα μόνιμο σύνολο ιδεών που "δικαιολογεί" τη μη δράση. Όσον αφορά την πολιτική δράση, οι Ασιάτες μοιάζουν να ακολουθούν πολύ καλά την "ήσυχη" μερίδα του μύθου. Ανάμεσα στις άλλες εθνικές μειονότητες, οι Ασιάτες κατέχουν ένα από τα μικρότερα ποσοστά (σε σχέση με τον πληθυσμό) καταγραφής τους σε μητρώα ή ψήφου. Εκτός από την ψήφο, πόσες φορές Ασιάτες διαμαρτυρήθηκαν πραγματικά ενάντια σε άδικους νόμους ή πράξεις? Πόσες φορές έχετε ακούσει στα νέα για αδικίες σε Ασιαμερικανούς? Δεν είναι πολύ αξιοσημείωτο ότι οι Ασιάτες τείνουν να μην διαλέγουν νομικά και πολιτικά επαγγέλματα? Αυτός είναι ο Μύθος της Πρότυπης Μειονότητάς σας, φίλοι μου.

Ένα από τα πράγματα που ελπίζω είναι οι Ασιαμερικανοί να ενημερωθούν καλύτερα για αυτόν το μύθο και για το πώς μέσω αυτού είναι δυνατό οι Ασιάτες να τύχουν δυσμενούς μεταχείρισης από την κυβέρνηση. Αφού οι Ασιάτες αποτελούν μόνο το 3.5% του πληθυσμού των ΗΠΑ, εμείς οι Ασιάτες μπορούμε να είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στο να μισούμε τα εγκλήματα και το ρατσισμό (κρατείστε στο μυαλό σας τον Vincent Chin). Είναι επιτακτική ανάγκη εμείς οι Ασιάτες όχι μόνο να γνωρίζουμε πώς μας αντιμετωπίζουν σε αυτήν την χώρα, αλλά να ενδιαφερόμαστε για το πώς μας αντιμετωπίζουν σε αυτήν τη χώρα. Με κάνει να νιώθω ανήσυχος το να βλέπω πολλούς Ασιάτες να περπατούν σκεπτόμενοι ότι οι ΗΠΑ δεν τους έχουν φερθεί ποτέ άδικα. Αυτή η χώρα που τόσο τονίζει την διαφορετικότητα και την ενότητα έχει πει, πολλές φορές, έντεχνα ψέματα και έχει ενεργήσει ύπουλα απέναντί τους. Με κανένα τρόπο δεν είμαι ενάντια σε αυτήν τη χώρα -- αλλά ανησυχώ, έχοντας υποφέρει και ο ίδιος πολλές αδικίες. Και αυτός ο μύθος της πρότυπης μειονότητας μόνο προσθέτει στις ανησυχίες μου, καθώς προσπαθεί να διδάξει στους ανθρώπους να δέχονται να ζουν ως κατώτεροι.

Υπάρχουν πολλά σχετικά με το Μύθο της Πρότυπης Μειονότητας τα οποία δεν μπορώ να ερευνήσω, επειδή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να έχω αρκετά ολοκληρωμένα παραδείγματα. Αλλά το Πανεπιστήμιο UCLA έχει πολλά έγγραφα στοιχεία σχετικά με το Μύθο της Πρότυπης Μειονότητας και σχετικά με το πώς οι Ασιάτες καταδιώχτηκαν στο παρελθόν και ακόμη και πρόσφατα. Επίσης, η τοποθεσία του Steven Kangra έχει μια μεγάλη ανάλυση της κατάστασης. Και φυσικά, το δικό μου Κολέγιο έχει μια επίσης εξαιρετική τοποθεσία για διάβασμα. Διαβάστε την με ανοικτή καρδιά!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Phil Shen στη διεύθυνση bossalini@hotmail.com